• Wie honk en softbal in Haarlem kent, kent José. José is altijd rondom de softbalvelden en de Haarlemse Honkbalweek te vinden. Sinds vorig seizoen is José op vaste basis te vinden bij het softbal van Onze Gezellen. Hij komt trouw elke donderdag rondom het veld aanvegen en helpt biij de wedstrijden de fieldcrew en is daar nu ook onderdeel van. Alle dames en staf hebben een mooi diploma met punten van hem gehad. (met hulp van Ger)

  Bij de laatste thuiswedstrijd van Dames 2 hebben we José even extra in het zonnetje gezet en kreeg hij als bedankje foto's, een gesigneerde 2021 bal en een oorkonde.

   

  Van Ger Lange kreeg ik de volgende brief over José:

  José ken ik vanaf eind van de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Hij kwam bij de softbal van Bloemendaal altijd in wedstrijdtenue. Hij zat in het kinderhuis in Bloemendaal. Zijn moeder is Spaans en zijn vader is Nederlands. Hij is dus tweetalig opgevoed. José is er één van een tweeling, hij heeft nog 2 broers en een zuster. Bij de geboorte kwam José als laatste en heeft daarbij een hersenbeschadiging opgelopen. In 2008 is zijn moeder overleden, zijn vader en een broer wonen nu in Spanje. Hij is 11 april 56 jaar geworden.
  Toen Bloemendaal opgeheven werd, is hij bij Terrasvogels terecht gekomen. Hij kwam altijd lopend met zijn steekwagen naar het veld  De secretaris van TV Martin Jonker en zijn vrouw Nel namen hem mee naar de uitwedstrijden. Ik kwam in 2008 t/m 2010 bij Terrasvogels omdat mijn softbaldochter daar speelde. Ik hielp José en Aad dan altijd met het veld. Daarna ben ik weer teruggegaan naar dames 1 van Pirates. Na mijn pensionering ben ik gestopt met de begeleiding van dames 1 en kwam weer bij Terrasvogels in het weekend omdat inmiddels een aantal Piraten daar naar toe waren gegaan. Ook bracht ik José na de wedstrijd naar huis. Na het overlijden van Martin heb ik José naar de uitwedstrijden meegenomen. Bij het verlaten van de Elta en gaan naar het veld van OG werd de kantine ontruimd. Er stonden nog wat bekers waarvan José er wel wat mocht meenemen. Uiteindelijk staan nu een dertigtal bekers in de kamer bij José.
  Bij thuiswedstrijden ging in de 5e inning altijd de bril af bij José om zijn swings te oefenen in de slagkooi want na de wedstrijd ging hij slaan om homeruns te lopen. Ook bij de Haarlemse Honkbal Week zal José altijd in het pak van het Nederlands team lopen. Ook daar mag hij na de wedstrijd vaak een balletje slaan om een homerun te lopen onder toejuiching van de toeschouwers. Bij de laatste Honkbalweek heeft een Amerikaan een filmpje op Facebook gezet waar honderden reacties op kwamen.
  Jan Kroft is bestuurder/algemeen directeur bij SIG, organisatie voor ondersteuning van mensen met een beperking waarvan Jose een eigen flat heeft aan de Du Perronstraat 50. De stichting heeft daar zo’n  vijftien flats waar de cliënten wonen, hetzij alleen hetzij in een kleine groep. Zij hebben een gezamenlijke woonkamer met keuken waar de warme maaltijd wordt gemaakt. Voor de rest doet José het ontbijt en lunch zelf. Dagelijks komen zij wel bij hem langs voor de medicatie en verdere begeleiding.
  Hij heeft al meer dan 25 jaar een vriendin, hij zegt zijn vrouw want hij is getrouwd. Annemarie woont in de Zorglocatie Drieland aan de Duitslandlaan vlak bij Olympia. Dat is van de Stichting Philadelphia.
  Hij komt daar elke maandag- en dinsdagavond op bezoek. Dat is heilig want zelfs op de softbaltraining of wedstrijden zal hij nooit op dinsdag verschijnen.
  Hij is enkele ochtenden in de week bijrijder op een wagen van GP Groot die in de omgeving papier ophaalt. José weegt dan op de werf de containers die hij heeft opgehaald en zet dat in de eigen computer.
  Hij is bij Bloemendaal weggegaan toen het opgeheven werd. Hij heeft aan judo gedaan (zwarte band) totdat de vereniging opgeheven werd. Hij is meer dan 25 jaar bij Terrasvogels geweest totdat het opgeheven werd. En hij zegt nu dat hij bij Onze Gezellen blijft totdat het opgeheven wordt.
  Dus jullie zijn nog niet van hem af!