• Kampioenschap The Bears nog even uitgesteld


  The Bears uit Bergen vierden in het voorjaar hun 50 jaar jubileum en timmeren dit seizoen sportief behoorlijk aan de weg en staan op het punt (honkbal)geschiedenis te schrijven. Het 1e team namelijk kon zondag de kroon op het werk zetten. Dan diende wel nog concurrent OG in Haarlem-Noord verslagen te worden. In een 2e klasse waar veel ploegen aan elkaar gewaagd zijn en nummer 2 al vijf keer in het stof heeft moeten bijten, leden de mannen van coach Liandro Tromp en zijn assistent Kay van Schie slechts één enkele nederlaag. Een kampioenschap geeft het recht de kampioen uit de andere 2e klasse uit te dagen in een beslissingsduel. Een jaar terug zette de ploeg uit het kunstenaarsdorp Bergen vol in op handhaving in een 2e klasse waar ze nog nooit hadden geacteerd. Wat is er eigenlijk veranderd in een jaar?
  ’’ We hebben vergeleken met vorig jaar dezelfde selectie. Een combinatie van oud-Academy-jongens die weer bij ons zijn teruggekeerd en routiniers. Het klikt gewoon,’’ stelt assistent coach Kay van Schie die ook nog als softbalcoach van Dames 2 aan OG is verbonden. ‘’Vorig jaar konden we al promoveren omdat HCAW 3 niet in de 1e klasse mag spelen, maar daar hebben we vanaf gezien. Dat doen we dit jaar weer hoor mochten we kampioen worden. We hebben maar één herenteam en spelen laagdrempelig en bovendien staat spelplezier ook centraal bij ons. Wij vieren eigenlijk na elk duel een feestje,’’ lacht van Schie.’’ Vier matchpoints hebben we, dus als het vandaag niet lukt, dan volgende week maar......’’ , poneerde een Bears speler met gevoel voor nuance minuten voor het duel.


  OG scherper en attenter in topduel


  Het duel was een treffen tussen ploegen die niet alleen de meeste runs scoren ( Bears 122 en OG 110) maar ook de minste runs incasseren ((OG 57, Bears 58) Een spannend duel leek vooraf dan ook onvermijdelijk. Om 11.00 uur werd de eerste bal gegooid want het was zondag natuurlijk ‘’Max- Mania’’. Uit de Bergense beatbox klonk een uur voor het duel aardig wat lome Zuid-Amerikaanse deuntjes en misschien dat The Bears daardoor toch een beetje in slaap waren gesust. Ze bouwden halverwege een naar het liet aanzien veilige 0-4 en 1-5 voorsprong op, al moet geconcludeerd worden dat starting pitcher Hidde Brocken niet echt zijn dag had. Zijn controle liet hem regelmatig in de steek en hij had op een paar cruciale momenten calls van de plaat scheidrechter niet mee en dat gaf OG de kans niet alleen terug te komen maar in de laatste paar innings reliever Alex Marcussen te trakteren op een paar striemende hits en gunstig geplaatste hits, net over het binnenveld. Qua hits was er evenwicht (13 om 12) maar OG was net even scherper en attenter waardoor de verdiende 9-5 overwinning in de laatste twee slagbeurten geen moment meer in gevaar kwam. Het grote verschil zat hem in de relievers. Rob Dreijer (OG) was lekker op dreef en de reliever van The Bears, Alex Marcussen, sukkelde niet alleen met zijn controle maar werd ook op beslissende momenten hard geraakt.


  “ OG heeft verdiend van ons gewonnen’’


  Kay van Schie was na afloop dan ook nuchter in zijn analyse.’’ Het was het vandaag net niet. Maar niet getreurd: volgende week moeten we het maar thuis afmaken. Geen paniek hoor,’’ glimlachte hij uiterst relax vlak na het duel. Ook hoofdcoach Liandro Tromp legde zich gemakkelijk neer bij de nederlaag. Tromp:’’ We kregen onze kansen, OG overigens ook, en die gingen daar beter mee om en ze hebben gewoon verdiend gewonnen. Volgende week op herkansing en de mogelijkheid ons te revancheren. Er zit niets anders op toch?’’


  Kampioenschap even’’ on hold’’


  Het kampioenschap ging dus nog even ‘’on hold’’ voor The
  Bears maar volgende week kan thuis tegen Vennep Flyers sportief revanche nemen voor de nederlaag in Haarlem - Noord. OG dat een aantal geblesseerde spelers moest missen en een enkeling die Zandvoort verkoos boven een potje honkbal moet hopen op een paar uitglijers van The Bears om op gelijke hoogte te geraken maar niemand in Haarlem-Noord die met dat scenario op dit specifieke rekening houdt. Ze toonden karakter door een 1-5 achterstand om te buigen in een ruime 9-5 zege. De grote winnaar waren de honkbalfans die een smakelijk gerecht kregen voorgeschoteld onder ideale weersomstandigheden.


  Hans Akkerman

  Fastball Magazine